Scurt Si La Obiect – Ghid Pentru Intretinerea Hainelor

Hainele noastre, cele de toate zilele, ghideaza-ne catre cea mai buna spalare, uscare si calcare ca sa va putem purta cat mai mult”. Cam asa ar suna o mica rugaciune de buna intretinere catre hainutele noastre, mai ales cand este vorba despre favorite, pe care am dat ceva mai multi bani si cu care ne place sa iesim in lume la zi de sarbatoare.

launder-42943_1280

Cum si ce? Pai e simplu: materialul este seful dupa care vine subordonatul, adica culoarea. Deci in functie de prioritati – intai materialul si dupa culoarea. Odata ce am stabilit ordinea, urmeaza citirea simbolurilor de pe eticheta care se gaseste pe interiorul hainei. Usor de zis, dar parca ne este cam pe sub mana atunci cand ne punem ochelarii si dam fata cu hieroglifele de pe etichetele hainutelor iubite. Eu una recunosc ca multa vreme m-am uitat chioras la acele semne. Oare ce or vrea sa spuna?

closet-1209917_960_720

  • Primul simbol care apare pe eticheta este cel de spalare. Universal este recunoscut si folosit sub forma unui vas cu apa. In mijlocul figurii vom vedea temperatura de spalare pentre materialul respectiv care de fapt chiar trebuie respectata. De ce? Pai daca spalam la o temperatura mai mica riscam sa ne alegen cu o haina frumos mirositoare dar inca murdara si daca ridicam temperetura uzam materialul. Si se vede chiar la prima spalare gresita. Haina arata lalaie pentru ca materialul din care este confectionata se “topeste” la temperaturi mai mari decat este inscriptionat pe eticheta de spalare.

Washing

  • Urmatorul simbol este acel triunghi care ne “zice” despre albirea materialului. Un triunghi simplu fara alte semne da verde la folosirea inalbitorului, fie el fara clor sau cu. Cel mai des veti gasi un triunghi transparent sau negru cu un X pe el ceea ce inseamna ca materialul nu se albeste, indiferent ca este vorba de clor sau ceva mai gentil. Ultimele doua optiuni ramase ne arata ca avem voie sa albim doar cu inalbitor fara clor sau ca acel material se albeste numai cu clor.

Screen Shot 2016-07-11 at 18.28.06

  • Patratul de pe eticheta ne invata despre uscare, care de obicei apare cu un rotund in interior si un X pe el prin care ne indica faptul ca nu este voie sa uscam mecanic. Si nu stiu daca ati incercat, dar de multe ori, hainele uscate in masina “intra la apa”. Eu am patit-o cu o frumusete de palton care arata ca de copil dupa. Daca se da voie la uscarea cu masina, veti vedea una, doua sau trei buline in interiorul patratului, ceea ce inseamna diferite temperaturi de uscare cu masina.

51a3151b2dd50505ad7581f3-1

  • Simbolul cu un fier de calcat este usor de ghicit – si aici se folosesc bulinele pentru a ne spune de intensitatea caldurii. Cam toate hainele au verde la masina de calcat, mai putin cele din materiale sofisticate care de altfel vor fi si scumpe si care necesita calcare prin aburi.

O bulina indica folosirea unei temperaturi scazute, doua buline – temperatura medie iar trei buline arata faptul ca putem calca la temperatura maxima.

Ironing

  • Urmatorul simbol ar trebui sa apara doar la hainele pretentioase, dar daca tot este pe eticheta, haideti sa il descifram. In primul rand este vorba despre un rotund si indica optiunea sau necesitatea (?) de a curata haina altfel decat prin folosirea apei. Ce inseamna? In loc de apa si masina de spalat care este mult prea dura pentru aceste materiale (cum ar fi lana), se foloseste o substanta speciala PCE (tetracloretilena) si desi au aparut substante noi si metode de a folosi acest fel de spalare si acasa, curatatoriile de haine raman cele mai sigure alternative pentru aceasta metoda de “spalare” a hainelor.

laundry_symbols_dryclean

Este posibil sa apara alternative la aceste simboluri in functie de continent, dar odata ce stim despre ce este vorba, citirea etichetelor devine floarea la ureche. Si da, conteaza mult cum ne intretinem hainele. Se vede dupa numarul purtarilor si starea hainelor. Deci hai cu etichetele!

 

 

 

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: