Ce Cumparam: Parfum, Eau-Fraiche Sau Eau De Toilette?

Am iesit mandrii din magazinul de cosmetice cu “parfumul” dorit, proaspat achizitionat si de-abia asteptam sa il folosim. Momentul magic vine, dar iata ca mirosul dispare foarte repede, si dupa nici macar doua ore de la aplicare, am ramas cu mai nimic din mirosul initial. Ce s-a intamplat?

Adevarul este ca in lumea cosmeticelor sunt o multime de informatii care sunt trecute cu vedearea – de catre noi- cum ar fi si despre parfumurile pe care le cumparam. In realitate cutiile cu”parfum” au diferite denumiri si calitati iar noi trebuie sa invatam sa facem diferenta intre un Parfum si un Eau-Fraiche sau Eau de Parfum.

screen-shot-2016-10-01-at-13-04-02

Da, sunt diferente mari intre aceste denumiri. Un Eau-Fraiche nu este un Perfume iar un Eau de Toilette nu este un Eau Fraiche. Care este diferenta? Concentratia de esenta de parfum pur sau concentratia de uleiuri parfumate, factori care influenteaza durata mirosului. Ca sa nu mai punem ca sunt branduri care au in gama lor de produse sticlute destinate parfumarii parului, dar care seamana leit cu cele pentru corp si credeti-ma ca este foarte usor sa incurcam ambalajul. Deci sa facem putina lumina:

Perfume (Parfum) este aproape cea mai concentrata varianta si contine intre 20%-30% parfum pur. Mirosul dureaza undeva la 24 ore dar atentie, poate fi foarte puternic la aplicare.

Eau de Parfume (apa de parfum), prescurtat EDP, este probabil varianta cea mai des folosita si este de fapt ceea ce noi numim “parfum”.  Are o concentratie de 15%-20% esenta de parfum pur iar mirosul dureaza unde intre 5 – 8 ore.

Eau de Toilette (apa de toaleta), prescurtat EDT, este urmatorea varianta ca nivel de concentratie si contine intre 5%-15% esenta de parfum pur dizolvata in alcool. Este o varianta mai apoasa, deci o putem numi spray de corp. Mirosul dureaza aproximativ 3 ore.

Eau de Cologne (apa de colonie), prescurtat EDC, este folosita de barbati (in general) si contine intre 2%-4% uleiuri parfumate diluate in alcool si apa. Mirosul dureaza aproximativ 2 ore.

Ultima si cea mai diluata varianta este Eau Fraiche, cu o concentratie intre 1%-3%  uleiuri parfumate diluate in alcool si apa. Mirosul dureaza sub 2 ore si nimic mai mult (testat pe cont propriu).

Informatiile de genul sunt exact ce avem nevoie pentru cumparaturi cu folos iar data viitoare veti sti la ce sticluta de perfum va uitati. Succes!

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s